St: Barth, lyxön i Karibien

Det var länge sedan vi skrev något inlägg, har varit lite då med nät ett tag, eller så har vi haft för mycket att göra. Efter Barbuda hade vi en fin segling till St: Barth. Väl där kommer Mike från Chasseur och har fixat en moring för oss. Väldigt generöst och trevligt.

St: Barth har varit Svenskt en gång i tiden och vägarna är namngivna efter svenska gator. Rätt kul. Finns ett Svenskt konsulat här också. Däremot skiljer sig ön från alla andra. Här finns alla lyxbutiker och jättemånga stora båtar och fina resturanger.

Coolt med Svenska namn på gatorna.
Jackie på toppen av Fort Carl
St: Barths hamn med alla lyxaffärer
Väldigt fin by med gulliga gränder
Här finns pengar så det mesta är fixat efter orkanen för 1,5 år sedan
Shell Bay kommer du lätt til från staden.d

Det var ganska rulligt här så vi var här i 3 dagar och efter det gick vi till Columbier som är en vik på norra St:Barth. Dit har också Mike och Nancy seglat och vi har haft väldigt trevligt med den. På kvällskvisten kommer en båt som har lite svårt med Moringen så jag tar jollen och skall hjälpa till, då är det George och June på Fathom This som vi träffade förra året.

Nancy ordnade då en middag för alla för det visade sig att de kände varandra väldigt väl. Världen är bra liten.

Kaptenen själv på Columbier Bay
Påminner mycket om Chatham Bay på Union Island, väldigt fint och bra moring.
Sköna dagar på havet.

Ellen är äntligen i sjön!

Igår kom äntligen Ellen till sjös. Men det var en del strul innan. Vi upptäckte rätt snart att något var tokigt när inte kyl och vinsch fungerade utan bara klickade. Det visade sig att batterierna hade givit upp. Bara 1 år och 3 månader gamla. Vi tog hjälp av Turbulens och Budget Marine som var uppe i båten och kollade och allt verkar vara okej. Så vi bar ner batterierna till dem där de försökta ladda dem en och en men det gick inte alls. Så fort man tog laddningen så föll det ner till 6,5 volt. Troligtvis så har ett batteri gått åt skogen och tagit med sig resten i döden. Så det blev nya batterier 4 stycken. Det var det bästa batteripoler jag sett någongång, det var iaf roligt. Nu återstår reklamation mot Victron men jag inser att man nog är rätt körd. Köpte dem i Portugal och han har jag mejlat men han säger inte att det är något fel på batterierna. Undrar om han är uppkopplad till dem eller om han är Gud. Har även mejlat Victorn Sverige och Grenada. Här fanns inga nya batterier från Victron utan vi skulle få vänta i ca 3 veckor.

Nu med nya batterier så har nästan allt funkat. Watermaker läckte som ett såll och jag fick byta lite kopplingar och täta. När jag körde igång den igen så läckte det från bägge filterna. Men den gör bra med vatten och vi har idag gjort 200 liter vatten, men vi fick svampa mellan varven. Har även bytt kondensatorer på elverket och sänkt från 30 microfarad till 27. Den har aldrig gått så bra som nu.

Alla segel är på och vi är redo för segling. I morgon bär det av mot Carriacou och

Alla segel är på och vi är resor för avsegling mot Carriacou i morgon. Ikväll skall vi gå ut på West Indie Brewery tillsammans med Engla och Sirocco.

Ellen på väg till sjös i Prickley Bay

Nu vänder det, det känns bra!

Äntligen börjar det vända och känslan att få komma ut på sjön börjar närma sig. Varför då kan man undra när det är höst. Anledningarna är många men en av dem är att vi bokat biljetter för att åka tillbaka till Grenada den 1:a mars. En annan anledning är att vi kommer åka ner till Grand Canaria för att se ARC starten i november och den sista är att vi i helgen har åkt till Stamford för att hälsa på Frank och Mandy på Infinity B (Najad 460).

Easton on the Hill är idylliskt.

Frank och Mandy lever i en by utanför Stamford som heter Easton on the Hill där det bor ca 800 personer. Det ör en gammal lite by som är så idyllisk. Tog en promenad runt byn för att se hur det såg ut. Så himla vackert och bra väder också för att vara Brexit land.

Fin by.

Efter promenaden och tittat på den underbara trädgården åkte vi på en lite biltur för att gå på en Publunch.

Puben heter The Jackson Stops Inn

Frank, Mandy och Jackie

Proppmätta åkte vi vidare till Frank och Mandy Country House, Belton House. Mycket mäktigt ställe med fina gårdar.

Jackie har hämtat nyckeln till huset.

Rätt stiligt sommarhus.

Vi snurrade runt i alla rummen som är fantastisk inredda men det fanns inte många badrum.

Lilla studion.

Uppdukat för middag.

Efter rundvisningen i huset gick vi runt i parken, mycket fint och välvårdat.

En liten paus vid Orangeriet.

Fin bild vid båthuset.

Nu är vi hemma på berget igen och skall äta middag innan morgondagens bravader.

En sorglig historia!

En sorglig historia är att Ellen är nu på land! Känns konstigt att vi ska få sova i en vanlig säng efter precis 8 månader. Vi har hyrt ett litet rum på marinan som har dusch, säng, micro och vattenkokare. Vad mer behöver man.

Tiden i Prickley Bay har varit otroligt rolig med så mycket nya Svenska personer som vi träffat och de kanske blir vänner, vem vet. Kul är det iaf.

Vi var i fredags på en BBQ som Coastguard anordnade. Grillat av allt, soppor och tre öl för 10 EC. Billigast hittils. Mycket folk och även många Grenadabor. Jättekul men de spelade skjut hög musik. Tänk om Svenska Kustbevakningen hade gjort något liknande, då hade de stått utanför med blåsning. Efter det gick vi till West Indies Brewery och drack öl. Gott och många garv.

Mårten och Jackline

Mårten och Tomas, notera hur många öl Tomas har och Mårten. Tre för 10

På väg till West Indien Brewery. Micke har lite svårt att vara koncentrerat!

I lördags åkte jag och Jackie in till St:Georges och gick på marknad. Köpte massor av tonfisk som vi grillade med ett gäng som var med dagen innan. 4,5 kg nyfångat jättetonfisk för 75 EC, alltså ca 245 kronor. Kilopriset hemma är väl runt 399:- kg.

På söndagen tog vi en taxi till Whisper Cove och träffade Infinity B och Serenity. Vi åt en jättegod brunch med dem. Vi åkte taxi med troligtvis värdens mest skruttigaste Toyota buss. Efter brunchen åkte vi med dingen och köpte två dykartuber från Scubatech som sålde ut jättefina tuber för inget. Nytryckta i somras och jättefräscha.

Mycket jobb med att städa och torka ut med vinäger överallt. Vi har haft en del läckor och på vissa ställen är det som dödahavet med saltlager överallt. Nu är det nästan klart och vi har tvättat botten och däck idag samt dingen. Men det är mycket jobb kvar. Imorgon är det helgdag även här så allt är stängt, men det hindrar inte oss.

Flaggorna från de klubbar som vi är med i har gjort sitt. Värst är OCC  och sedan OSK, även SXK har fått en del stryk men den är äldst. Men det klart det har blåst en del.

BBQ på stranden med Svenskgänget!

Idag gick vi till Prickley Bay som är vår slutdestination för denna gången. Lite tråkigt kan man tycka men här är det full rulle. Det är nästan 10 svenska båtar i denna Bay. Helt galet och ikväll blev det BBQ på stranden. Micke Westin som vi nog alla känner iaf från de seglings-guider han skrivit om Canarias fyllde år. Tror nog alla svenskar var där. Många nya ansikten men en del som vi träffat förut. Trevligt och kul!

BBQ på stranden med en rutinerat longstayer.

Med små medel kan man göra bra party!

Dingy kö i Prickley Bay

Jackie och Charlotta! Helt galet, Bosse rörmokares dotter här i Karibien.

Igår var sista natten med gänget, iaf Inifity B. De beger sig til ClarkesCourt och vi till Prickley Bay. Har varit kul att hänga ihop ett tag med några härliga människor från England, men när det skaffade en 15 HK Yamaha gick det för långt:). Det blev en Sundowner på Infinity tillsamman med John and Elly från Serenity.

 

John and Elly on Serenity!

Mandy and Jackline

Frank talks about 27, neine, neine, neine. Är så lycklig över sin Yamaha 15

Turistande på Grenada, en heldagsutflykt!

Vi gjorde idag Grenada tillsammans med Eva och Tobbe från S/Y Moana. De seglade till Brasilien och har kommit upp nu till Grenada för ett par dagar sedan. Vi träffades för ett par år sedan på vår första avseglargrupp. Jättekul att träffas och att vi lyckades locka med dem.

Det var en jättetrevlig tur med Henrysafaris och vi hade Dexter som chaufför och guide. Det är väldigt kunniga. Vi var runt hela ön på en dag och såg massor av saker.

Dexter vår chaufför och Guide

Vi passerade St:Georges och åkte upp för backarna för att se den magnifika utsikten. Därefter åkte vi till Concorde Waterfall. Det var fint men vi har varit på bättre, väldigt turistisk men det var vi ju idag. Det finns ett vattenfall högre upp där inga är men det tar en halvtimme att gå dit och det hanns inte med.När vi var där så visade han oss hur choklad växten ser ut och det är det han håller i på bilden över. Inuti så ser det ut som en hjärna. Efter vattenfallet så begav vi oss till Nutmeg fabriken (Muskot).

Concorde waterfall

Det är inte så högt men det är djupt under fallet.

Nu har hon väl ändå fått bada i vattenfall

Cocco som är knäckt. Ser ut som hjärna innanför.

Roliga installationer längs vägen

Kul

Det är kanske inte många som vet men Grenada och Indonesien förser hela världen med Nutmeg. Vi var i en av fabrikerna där man sorter och gör iordning Muskoten för att skeppa iväg den. Muskoten består av olika delar. När den är färdig för skörd så öppnar den sig. Runt själva nöten finns ett rött skal som man kan använda i matlagning. Luktar sjukt mycket. Sedan knäcker man yttre skalet och inuti finns då själva nöten som man river och använder som en krydda.

Ytterhöljet är öppet och inuti ligger ett annat skal. Utanpå det så är det röda som man använder i matlagningen.

Tobbe, Eva och Jackline diskuterar nötter

Skeppas över hela värden i 66 kg säckar…

Färdigskalade Muskotnötter.

Ganska primitiv arbetsplats.

Kvalitetscheck

Vid orkanen Irma som var 2004 och drabbade Grenada så försvann nästan 90% av alla Nutmeg träd. Det tar ca 8 år innan ett nyplanterat träd ger frukt och det blir inte bra förrän det är ca 20 år. Produktionen är inte helt i full gång ännu.

Dessa blad vänder sig när en orkan närmar sig, såklart när de sitter på träden. Är också bra mot prostata cancer. Kommer inte ihåg vad det heter.

Efter Nutmeg fabriken så åkte vi till Chokladfabriken. Visste inte att choklad kommer från en så konstig frukt. Läggs på tork, sedan rostas de, sorteras i olika storlekar och sedan blandar man med socker… tillslut kommer choklad. De gjord egen choklad men tror de exporterar mest ren choklad till olika leverantörer.

Jouvay chokladfabrik

Miranda visade oss runt, här vi sorteringsbordet

Så här ser frukten ut som vi gör choklad på.

Vi köpte några chokladkakor också. Därefter var det dags för lunch, magen kurrade bra. Vi var nästan enda upp på den nordligaste delen då. Efter lunch så åkte vi till det mest ekologiska destilleriet. Här använder man vattenkraft fortfarande och även kolonner som eldas med ved. Deras vita rom är på 75% och i och med att det är ekologiskt och inte innehåller några kemikalier så blir man inte bakis. Logiskt, eller hur. Nåväl, väldigt fint ordnat och bra guidning. De gör ungefär 600 liter rom per dag och de räcker bara till Grenada, nästan ingen export. Förresten så har de också en 69% rom också och det är därför man inte får ta med sig sprit som är 70% eller över med flyget för det är för brandfarligt, därför har man blandat upp den till 69%. Den var faktiskt inte lika bra.

Sockerrörs pressen drivs av vattenhjul

Helt manuellt arbete, undrar vad arbetsskyddet säger. På maskinen med flipflopp.

Kraftiga kuggar från vattenhjulet.

Eldarens har den farligaste uppgiften då deras kroppar är väldigt uppvärmda efter en dag vid ugnen.

Det eldare som attans i kollonnerna

Det blev en flaska till Ellen, ja och som ni ser har vi tagit varsin Rompunch.

Efter destilleriet så åkte vi genom regnskogen och till en insjö uppe i bergen. En väldigt fin dag måste jag säga och jättekul att träffa Eva och Tobbe igen.

 

Vi alla hjälps åt!

Det är skönt med att träffa andra långseglare. Vi alla hjälps åt, en del är duktiga på vissa saker och andra på annat. Igår fick vi hjälp med att sy förstärkningar på vår Bimini av Infinity B. Av någon anledning så har det gått hål vid rundningen på bägge sidorna. Vet inte om det är solen eller om det är slitningar. Nåväl, bra blev det iaf. Infinity B har en riktig segelmakarmaskin ombord så det var inga problem att fixa.

Höjdrädda Kaptenen, högst upp!

Ser bra ut där ifrån!

Opps, det är långt ner…

Vi har haft problem med ankaret när det blåst och varit djävligt väder. När man tar upp ankaret och det inte kommer rätt har det en tendens att hacka hål i stäven, speciellt när man har en rak stäv. Det har jag fixat idag och då fick jag även nöjet att fixa akterspegeln på Najad 460 Infinity B också. De hade lyckats backa in i bryggan på Grenada Yacht Club. Hittade jättebra Gelcoat härnere.

Allt verkar okej här uppe!!!

Jackie har tagit av alla block och tvättat i Vinäger så det ska bli fina…

Jag som är så rädd för höjder gjorde idag en bedrift för att ta ner Windex och Vindflöjeln. Har aldrig varit uppe i en mast på 21,5 meter, men det gick bra och jag kunde ta bilder också. Det är skönt att ligga i Secret Harbour för här går inga vågor.

Great Baracuda på väg till Grenada

I morse seglade vi till Grenada och strax utanför Carriacou fick vi en mega Baracuda, säkert 15 kg tung. Vi fick gå upp i vind för att minska farten och trots det höll jag på en halvtimme innan vi fick upp den luringen. Vilka tänder de har.

Stygga tänder den har.

Ellen är bra för det är enkelt att ta upp fiskarna

Man vill inte bli biten av denna bäst.

Blir rätt blodigt att rensa fisk, tur att vi har rinnande vatten för att spola av.

Infinity B hade tagit med Darell för att få fiskeexpertise och de hade tre drag ute men vi vann ändå. Blir middag på Ellen ikväll.

Jättehärlig segling ner till St: Georges där vi bokat på Grenada Yacht Club. Vi loggade 7,8 knop i snitt och toppar på 11,4. 15-23 knop idag.

Härlig segling

Tagit oss över viken till Petit Martinique.

Vilken skillnad det är bara ett stenkast härifrån. Här på Petit Martinique som tillhör Grenada är det inga båtar alls. Det är vi och en Kanadensare som är här. Vi är troligtvis de enda turisterna här. Ser vi över viken så är det 10 katamaraner och en monohull. Det verkar som att de inte vill klarera in i Grenada och håller sig mer norrut.

Det minsta Cafét jag sett

På ön livnär de sig på båtbyggeri och fiske

Charmigt värre

Tog en liten promenad och åt en sandwich hos Rainbow Café. Det är så charmigt. Ikväll skall vi på Palm Beach Resturang och kommer troligtvis vara de enda gästerna.

I morgon seglar vi på ostsidan av Carriacou och tillbaka till Tyrell Bay. Det blir något stopp över dagen för att snorkla vi någon av de fina öarna öster om Carriacou. Sedan på söndag kommer vi segla tidigt tillsammans med Infinty B till St. Geroge´s på Grenada. Där har vi bokat plats på Grenada Yacht Club. Det var länge sedan vi låg i hamn men det kan det vara värt, om inte annat så får ankaret vila. Darell från Dive Carriacou skall segla med Frank och Amanda, det blir hans första segeltur och han har aldrig varit utanför Carriacou eller Grenada. Han skall hälsa på sina släktingar där innan han tar färjan tillbaka.