Föreläsning på Myntkrogen och Gott Nytt År

Jackline och Peter efter föresläsningen för Sarc – Sällskapet Arconaseglare.

Vi hade nöjet att få hålla ett föredrag för medlemmarna i Sarc den 10 december. Vi var på Myntkrogen som vi kan rekomendera för att träffas i en klubb eller liknande. De har en mycket trevlig resturangdel och även en hörsal som tar upp till 75 gäster.

Först så bjöds det på Wrap när alla kom och under tiden så berätta Nicolas, Torgny, Cecilia och Joel om vilka planer Arcona / Najad har. Känns tryckt att veta att de kommer fortsätta satsa på Arconabåtarna och att vi kan vänta oss fler medlemmar till Sarc. Väldigt kul att höra att orderböckerna är fulla för nästa år. Vi kanske kan förvänta oss en del nya modeller framöver också.

Därefter så berättade vi om vår upplevelse / äventyr för 68 gäster som var där. Det var allt från våra förberedelser inför resan och så klart om vår segling 2017-2018 från Frankrike till Karibien. Vi höll på i nästa en timme och 40 minuter. Det var också en paus där det serverades glögg och morotskaka. Efter föreläsningen så var det lite mingel i resturangen. Så klart så var Ellen besättning sist därifrån. Vi vill passa på att önska ett Gott Nytt År från oss på Ellen och på återseende 2019!

En underbar helg avslutas i Cambridge.

Efter en helt underbar helg i England avslutar vi den i den vackra staden Cambridge. Vi har gått och gått på alla möjliga ställen.

Igår gick jag, Frank och Puppie hela vägen från deras hem till Burghley House. Det är en helt enorm anläggning med väldigt stora parker. Efter promenade och när Mandy och Jackline mötte upp efter en shoppingtur i Stamford gick vi och åt lunch på en mycket mysig pub.

Entré till Burghley Park

Familjen bor tydligen kvar.

Härlig Pub med god sandwich och öl.

Efter den lång promenaden så åkte vi hem och tog en liten powernap. Det behövdes efter alla långa dagar.

Till kvällen kom Ivan och Annie, Frank och Mandys grannar på middag. Det var både gott och trevligt. Ivan väntade på sitt nya projekt som är att renovera en gammal Rover från 1946.

Som sagt har vi gjort Cambridge idag. Vi började att besöka Peters House som är den äldsta Universitetet i Cambridge och där Max, Frank och Mandy son har gått. Han tog studenten där för tre år sedan.

Peter House är det äldsta Univeristet i Cambridge. Väldigt vacker och kul att vi fick gå in.

Matsalen på Peter House, känns nästan som Harry Potter finns i verkligheten.

Det är häftigt i Cambridge med alla Univeritet och turister i en salig blandning. Att floden rinner igenom gör inte saken sämre. Det är verkligen en gammal stad. Så vackert som verkligen är värt ett besök.

King University

Det går bar att åka SUP på kanalen med.

Det är bara att hyra och staka iväg.

Nu vänder det, det känns bra!

Äntligen börjar det vända och känslan att få komma ut på sjön börjar närma sig. Varför då kan man undra när det är höst. Anledningarna är många men en av dem är att vi bokat biljetter för att åka tillbaka till Grenada den 1:a mars. En annan anledning är att vi kommer åka ner till Grand Canaria för att se ARC starten i november och den sista är att vi i helgen har åkt till Stamford för att hälsa på Frank och Mandy på Infinity B (Najad 460).

Easton on the Hill är idylliskt.

Frank och Mandy lever i en by utanför Stamford som heter Easton on the Hill där det bor ca 800 personer. Det ör en gammal lite by som är så idyllisk. Tog en promenad runt byn för att se hur det såg ut. Så himla vackert och bra väder också för att vara Brexit land.

Fin by.

Efter promenaden och tittat på den underbara trädgården åkte vi på en lite biltur för att gå på en Publunch.

Puben heter The Jackson Stops Inn

Frank, Mandy och Jackie

Proppmätta åkte vi vidare till Frank och Mandy Country House, Belton House. Mycket mäktigt ställe med fina gårdar.

Jackie har hämtat nyckeln till huset.

Rätt stiligt sommarhus.

Vi snurrade runt i alla rummen som är fantastisk inredda men det fanns inte många badrum.

Lilla studion.

Uppdukat för middag.

Efter rundvisningen i huset gick vi runt i parken, mycket fint och välvårdat.

En liten paus vid Orangeriet.

Fin bild vid båthuset.

Nu är vi hemma på berget igen och skall äta middag innan morgondagens bravader.

Rallyhandboken har anlänt.

Idag hämtade vi ut paketet från posten som innehöll Rallyhandboken med alla instruktioner, säkerhetsföreskrifter och en massa tips. Blir mycket att läsa framöver. Ficka också flagga som skall bäras på vägen ner som ger rabatter på hamnar och att man enkelt hittar andra båtar som skall segla över Atlanten.

I veckan blir det mycket då huset skall flyttstädas på torsdag och på fredag lämnas det över.

Flytten har gått till magasinet och Amerikanska visumet är klart

Nu har flyttlasset gått från vårt boende till Magasinet. Vi började redan i höstas att rensa rum för rum. Vi har fyllt släpet med skräp och åkt minst fyra vändor. Massor med skäp blir det. Dessutom har vi skickat iväg saker som vi tror kan behövas av andra och kan komma till nytta. Det känns otroligt skönt i skälen att gjort detta en gång för alltid. Några av mina vänner undrar säkert om de kartonger de flyttat många gånger, typ alla mina kepsar. Ja, de finns kvar och är väl gömda för Jackline, men det är det enda (nästan). Mina föräldras vaccinationskort är borta och så är det med mycket annat med. Just kepsarna kan jag ju inte slänga hur som helst.

Tack Gun & Wille som hjälpte oss idag. Det gick sjukt fortmed  allt, men det klart vi har ju redan kört ut 3 lass till magasinet. Kvar har vi våra sängar, lite kastruller och så. Blir ett halt lass till. Den 27:e april kommer flyttstädningen och den 28:e lämnar vi över nycklaarna till Ronald med familj. Det känns också jättebra att hyra ut huset det en sådan fin familj. De har bott i Sverige i tre år och är från Amerika och pratar perfekt Svenska, är helt imponerade att de kan prata huskybusky.

 

 

Från köket till vardagsrummet

 

Köket nästan tomt, måste kunna laga lite mat.

Så här gjorde vi för att få USA Visum i 10 år

 

En vanlig fråga som brukar dyka upp är när man kommer norrut i Karibien och börjar närma sig USA . Hur skall man göra med Visum eller kan man lösa det genom att lösa ESTA. För att inte hamna i några konstigheter bestämde vi oss för att skaffa visum. Det finns säkert massa av olika sätt att göra på men detta tips fick vi av Conny och Carina på Ultimmo, och det gick bra. Tack för det!

Börja med att skaffa ett login på https://cgifederal.secure.force.com/SiteRegister

Se till att du har ett pass som är giltigt så länge som möjligt. Gör några passbilder enligt de amerikanska reglerna, tips är att gå till typ Solna Fotocenter som vet vad som behövs. Därefter skall du fylla i formuläret DS-160 https://ceac.state.gov/genniv/ . Det är på många sidor. Kom ihåg och skriv upp alla koder som dyker upp så att du enkelt kan gå tillbaka. I formuläret så kommer du få välja vilket visum du skall ha och det är B1, B2 som skall väljas. Där man skall fylla i vart man skall vistas, där angav vi Circumnavigation och vårt MMSI nr. Då vet man vart man kan finna en. Vi angav också våra mobilnummer. När allt är ifyllt så betalar man 1495:- för visumet och kan då boka tid för intervjuv. Vi bokade tid 08.45 och var där innan kl 08 och fick vänta jättelänge innan vi hade kommit igenom säkerhetskontrollen. Att tänka på är att man får inte ta med sig någon elekronik in (ej heller telefon). När man kommer in så skall man ta en nummerlapp och lämna in handlingar i luckan. Ta med skeppspapper och SXK regbevis, det är det som bevisar att du skall ut och segla eller något  annat. Allt för att bevisa att du skall ut och segla, kanske anmälan till ARC. Därefter blir ni uppropade och intervjuven tar enbart några minuter. Vi var där från 8-11 innan vi var klara. De behåller passen och skickar hem dem efter ca en vecka. Vi begärde visum i tre år och fick 10 år.

Undrar vad vi skall med visumet till när passen är bara giltiga i fem år, eller vad det är…

Det börjar verkligen närma sig och allt det vi gör så kommer allt närmare, spännande och lite pirrande.

Oceanseglarklubben har gett oss så mycket inspiration och vi har fått så mycket nya vänner så det är helt galet åt det! Sista träffen på Londoner var det 26 personer. Att träffa alla som är ute eller som är på väg är så inspererande. Att träffa “Grekerna” Anne och Kess som har utmanat oss vem som är först över Atlanten var så kul. Känns som en stor utmaning, trots att en flaska skumpa står på spel.

 

 

 

 

Nu börjar det kännas på riktigt!

Igår var vi och lyssnade på Markus och Emelie på S/Y Emma som kom hem i höstas. Tack Markus och Emelie, jättekul att lyssna på era erfarenheter från Sverige till Karibien och hem igen. Det gjorde ni jättebra och så kul att så många intresserade kom och lyssnade. Helt underbart att få se bilder och höra om era erfarenheter.

Det gjorde att drömmarna satte fart igen, så idag blev det inhandlande av flyttkartonger och silkespapper. Det börjar verkligen närma sig för oss. Det är verkligen kul att lyssna på alla som har varit iväg om än att alla verkligen har olika uppfattningar om saker och ting. Jag lovar att vi kommer att höra av oss mer om vilka ställen vi skall besöka. Jag och namn är inte kompisar så jag kommer sällan ihåg. Kommer mejla er om alla ställen ni berättade om.

Idag tog vi första taget med att börja packa ner huset. Allt porslin i vardagsrummet och alla prydnadssaker är nu nerpackat i kartonger och faktiskt det mesta i köket som vi inte använder så ofta som finporslin och en massa vaser och byttor.

Nu börjar det verkligen närma sig, ljusare tider, alla kompisar som redan är i Västindien, Stilla oceanen och så vidare. Känns som hela luften darrar…

 

 

 

Hela botten slipad!

IMG_5094
Jacki lägger på epoxy.

Nu är botten äntligen skrapad och slipad. Det känns otroligt skönt att det gått så smidigt. Stort tack till Lasse, Hans och Molle som förra helgen gjorde ett mastodontjobb. Vi har tagit det ganska lugnt under påsken den då. Förmiddagarna hos Ellen med att slipa, plasta och spackla och eftermiddagarna med att röja sly på landet, ett rent arbetsläger med andra ord. Första lagret med epoxy är lagt på köl och roder också. Nu är det bara resten kvar…

Första lagret epoxy är på.
Första lagret epoxy är på.

Det går inte alltid som man tänkt sig!

Ett gäng glada skrapare.
Ett gäng glada skrapare.

Tanken var att vi bara skulle slipa av ytan på den befintliga färgen. Vi hade några små släpp av den gamla färgen. Vi provade att skrapa lite vid dessa fläckar och då lossnade all färg direkt. Provade att skrapa lite till och vips så var det en kvadrat borta.

Det hade inte gått att måla på denna färg utan att det lossnat igen, så det vara bara att åka upp till färgaffären och köpa en gäng med skrapor och massa nya fina blad. Lasse och jag han skrapa nästa en sida första dagen medans de andra fixade klart med det påbörjat förra gången. Molle gjorde klart furlexen som är helt bortplockade och han har bytt ett antal kulor och fixat till den. Problemet var att det är lite trångt att få dit några skruvar så syster Gun ringdes in. Helt otrololigt att hon kom ner i ankarboxen. Tur att man har en lite syrra!

På kvällen så var man bra slut i axlar och armar.  Under söndagen och med 8 armar så går det fantastisk fort att skrapa. Hela botten är nu fri från färg, så som jag ville från början. Vi har också hunit slipa 1/4 av botten. Nu vet man vad man skall göra i påsk i alla fall. Så nu blir det en anna strategi för botten färgen där vi kommer gå på kopparbaserat epoxi.

Krävs ordentligt med skydd!
Krävs ordentligt med skydd!

Färdigskrapat!
Färdigskrapat!

Underbar båtmeckar helg!

Ny gasolbox
Ny gasolbox

Nu är våren äntligen här i alla fall. Det har varit helt underbart ute vid varvet. Vi satt mot husväggen och åt lunch ute för första gången i år.

I helgen har vi meckat dit nya gasolboxen som rymmer två PC5:or. Det blev riktigt bra. Passade på att Topcoata om utrymmet också.

IMG_5073Vi har också sorterat och inventerat alla reservdelar samt vaccumpackat allt så det inte skall blir förstörda. Det var nyttigt! Trodde vi hade en del saker som visade sig vara annat. Skönt också att skriva upp alla artikelnr. så det blir lättare att beställa saker när man behöver.

Spöhållare
Spöhållare

Kunde inte låta bli att montera spöhållaren som skall få hålla spöt innan vi fångar de fula fiskarna. Nästa helg så blir vi många vid båten för att mecka.

Gissa rätt flagga!

IMG_5065Har idag fått hem massor av gästflaggor. Kan ni er geografi? Inte så lätt vad gäller de Karibiska öarna må jag säga. Många av de är väldigt fina. Jackline tänkte sy flaggorna men ser på alla detaljer så är det nästa omöjligt.

För alla långseglare kan vi rekommendera http://www.best-buy-flags.co.uk Vi betalade på 3.95 € per flagga och de har måtten 45X30. Det man måste göra är att sy in ett snöre i varje flagga. Det är dock sydda kanaler redan men det får man väl stå ut med.

Det hör ju också till att varje båt skall ha sin egen stämpel. Den har vi också fått hem från Stämpelfabriken.

Stämpel