Nu har flyttlasset gått från vårt boende till Magasinet. Vi började redan i höstas att rensa rum för rum. Vi har fyllt släpet med skräp och åkt minst fyra vändor. Massor med skäp blir det. Dessutom har vi skickat iväg saker som vi tror kan behövas av andra och kan komma till nytta. Det känns otroligt skönt i skälen att gjort detta en gång för alltid. Några av mina vänner undrar säkert om de kartonger de flyttat många gånger, typ alla mina kepsar. Ja, de finns kvar och är väl gömda för Jackline, men det är det enda (nästan). Mina föräldras vaccinationskort är borta och så är det med mycket annat med. Just kepsarna kan jag ju inte slänga hur som helst.

Tack Gun & Wille som hjälpte oss idag. Det gick sjukt fortmed  allt, men det klart vi har ju redan kört ut 3 lass till magasinet. Kvar har vi våra sängar, lite kastruller och så. Blir ett halt lass till. Den 27:e april kommer flyttstädningen och den 28:e lämnar vi över nycklaarna till Ronald med familj. Det känns också jättebra att hyra ut huset det en sådan fin familj. De har bott i Sverige i tre år och är från Amerika och pratar perfekt Svenska, är helt imponerade att de kan prata huskybusky.

 

 

Från köket till vardagsrummet

 

Köket nästan tomt, måste kunna laga lite mat.

Så här gjorde vi för att få USA Visum i 10 år

 

En vanlig fråga som brukar dyka upp är när man kommer norrut i Karibien och börjar närma sig USA . Hur skall man göra med Visum eller kan man lösa det genom att lösa ESTA. För att inte hamna i några konstigheter bestämde vi oss för att skaffa visum. Det finns säkert massa av olika sätt att göra på men detta tips fick vi av Conny och Carina på Ultimmo, och det gick bra. Tack för det!

Börja med att skaffa ett login på https://cgifederal.secure.force.com/SiteRegister

Se till att du har ett pass som är giltigt så länge som möjligt. Gör några passbilder enligt de amerikanska reglerna, tips är att gå till typ Solna Fotocenter som vet vad som behövs. Därefter skall du fylla i formuläret DS-160 https://ceac.state.gov/genniv/ . Det är på många sidor. Kom ihåg och skriv upp alla koder som dyker upp så att du enkelt kan gå tillbaka. I formuläret så kommer du få välja vilket visum du skall ha och det är B1, B2 som skall väljas. Där man skall fylla i vart man skall vistas, där angav vi Circumnavigation och vårt MMSI nr. Då vet man vart man kan finna en. Vi angav också våra mobilnummer. När allt är ifyllt så betalar man 1495:- för visumet och kan då boka tid för intervjuv. Vi bokade tid 08.45 och var där innan kl 08 och fick vänta jättelänge innan vi hade kommit igenom säkerhetskontrollen. Att tänka på är att man får inte ta med sig någon elekronik in (ej heller telefon). När man kommer in så skall man ta en nummerlapp och lämna in handlingar i luckan. Ta med skeppspapper och SXK regbevis, det är det som bevisar att du skall ut och segla eller något  annat. Allt för att bevisa att du skall ut och segla, kanske anmälan till ARC. Därefter blir ni uppropade och intervjuven tar enbart några minuter. Vi var där från 8-11 innan vi var klara. De behåller passen och skickar hem dem efter ca en vecka. Vi begärde visum i tre år och fick 10 år.

Undrar vad vi skall med visumet till när passen är bara giltiga i fem år, eller vad det är…

Det börjar verkligen närma sig och allt det vi gör så kommer allt närmare, spännande och lite pirrande.

Oceanseglarklubben har gett oss så mycket inspiration och vi har fått så mycket nya vänner så det är helt galet åt det! Sista träffen på Londoner var det 26 personer. Att träffa alla som är ute eller som är på väg är så inspererande. Att träffa “Grekerna” Anne och Kess som har utmanat oss vem som är först över Atlanten var så kul. Känns som en stor utmaning, trots att en flaska skumpa står på spel.

 

 

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.