Turistande på Grenada, en heldagsutflykt!

Vi gjorde idag Grenada tillsammans med Eva och Tobbe från S/Y Moana. De seglade till Brasilien och har kommit upp nu till Grenada för ett par dagar sedan. Vi träffades för ett par år sedan på vår första avseglargrupp. Jättekul att träffas och att vi lyckades locka med dem.

Det var en jättetrevlig tur med Henrysafaris och vi hade Dexter som chaufför och guide. Det är väldigt kunniga. Vi var runt hela ön på en dag och såg massor av saker.

Dexter vår chaufför och Guide

Vi passerade St:Georges och åkte upp för backarna för att se den magnifika utsikten. Därefter åkte vi till Concorde Waterfall. Det var fint men vi har varit på bättre, väldigt turistisk men det var vi ju idag. Det finns ett vattenfall högre upp där inga är men det tar en halvtimme att gå dit och det hanns inte med.När vi var där så visade han oss hur choklad växten ser ut och det är det han håller i på bilden över. Inuti så ser det ut som en hjärna. Efter vattenfallet så begav vi oss till Nutmeg fabriken (Muskot).

Concorde waterfall
Det är inte så högt men det är djupt under fallet.
Nu har hon väl ändå fått bada i vattenfall
Cocco som är knäckt. Ser ut som hjärna innanför.
Roliga installationer längs vägen
Kul

Det är kanske inte många som vet men Grenada och Indonesien förser hela världen med Nutmeg. Vi var i en av fabrikerna där man sorter och gör iordning Muskoten för att skeppa iväg den. Muskoten består av olika delar. När den är färdig för skörd så öppnar den sig. Runt själva nöten finns ett rött skal som man kan använda i matlagning. Luktar sjukt mycket. Sedan knäcker man yttre skalet och inuti finns då själva nöten som man river och använder som en krydda.

Ytterhöljet är öppet och inuti ligger ett annat skal. Utanpå det så är det röda som man använder i matlagningen.
Tobbe, Eva och Jackline diskuterar nötter
Skeppas över hela värden i 66 kg säckar…
Färdigskalade Muskotnötter.
Ganska primitiv arbetsplats.
Kvalitetscheck

Vid orkanen Irma som var 2004 och drabbade Grenada så försvann nästan 90% av alla Nutmeg träd. Det tar ca 8 år innan ett nyplanterat träd ger frukt och det blir inte bra förrän det är ca 20 år. Produktionen är inte helt i full gång ännu.

Dessa blad vänder sig när en orkan närmar sig, såklart när de sitter på träden. Är också bra mot prostata cancer. Kommer inte ihåg vad det heter.

Efter Nutmeg fabriken så åkte vi till Chokladfabriken. Visste inte att choklad kommer från en så konstig frukt. Läggs på tork, sedan rostas de, sorteras i olika storlekar och sedan blandar man med socker… tillslut kommer choklad. De gjord egen choklad men tror de exporterar mest ren choklad till olika leverantörer.

Jouvay chokladfabrik
Miranda visade oss runt, här vi sorteringsbordet
Så här ser frukten ut som vi gör choklad på.

Vi köpte några chokladkakor också. Därefter var det dags för lunch, magen kurrade bra. Vi var nästan enda upp på den nordligaste delen då. Efter lunch så åkte vi till det mest ekologiska destilleriet. Här använder man vattenkraft fortfarande och även kolonner som eldas med ved. Deras vita rom är på 75% och i och med att det är ekologiskt och inte innehåller några kemikalier så blir man inte bakis. Logiskt, eller hur. Nåväl, väldigt fint ordnat och bra guidning. De gör ungefär 600 liter rom per dag och de räcker bara till Grenada, nästan ingen export. Förresten så har de också en 69% rom också och det är därför man inte får ta med sig sprit som är 70% eller över med flyget för det är för brandfarligt, därför har man blandat upp den till 69%. Den var faktiskt inte lika bra.

Sockerrörs pressen drivs av vattenhjul
Helt manuellt arbete, undrar vad arbetsskyddet säger. På maskinen med flipflopp.
Kraftiga kuggar från vattenhjulet.
Eldarens har den farligaste uppgiften då deras kroppar är väldigt uppvärmda efter en dag vid ugnen.
Det eldare som attans i kollonnerna
Det blev en flaska till Ellen, ja och som ni ser har vi tagit varsin Rompunch.

Efter destilleriet så åkte vi genom regnskogen och till en insjö uppe i bergen. En väldigt fin dag måste jag säga och jättekul att träffa Eva och Tobbe igen.

 

4 kommentarer

    1. Säger en som är en riktig globetrotter. Det är härligt Roger att se saker och framförallt allt man inte hade någon aning om. Och att träffa andra kulturer inte minst.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.