Härliga seglingsbilder från i somras!

Tack Janne och Christina för den trevliga middagen i lördags! Kul att se och få bilder på den härliga tid vi hade tillsammans när vi seglade till Polen via Tyskland.

Man blir glad att se så underbart vi hade det. Polen levererade verkligen. Ni som ännu inte har seglat dit ännu kan vi varmt rekommendera det.

DSC02044
Ellen med Code 1 på väg Szczecin. Foto Glittra
Ellen passerar Glittra
Ellen passerar Glittra. Foto Glittra
DSC02141
Glittra i Kolobrzeg. Foto Glittra
DSC02165
Helt rätt att segla mot öster. Ingen motvind alls. Foto Glittra
DSC02245
Skepparen på Ellen sitter i kläm!
DSC02077
Lunch i Szczecin. Vi gjorde stadsvandring längs de röda linjerna. Tur att de gick in i olika barer också…
DSC_0855
Mäktig soluppgång när vi seglade från Bornholm till Hidensee.
DSC_0894
Think Twice hissar sin nya Gennaker!

Arconaträff i Norrviken!

IMG_4478
Många fina Arconor!

I helgen så var det då dags för den årliga Arcona träffen. Alltid lika kul att träffa så härliga människor som älskar att segla och även på de bästa båtarna. Vi möttes upp på fredag kväll för att på lördagen avgöra vem som seglar snabbast med sin Arcona. Det är bara vita segel och det skall vara på skoj, men jag tror hornen växer ut på alla. Seglingarna bjöd på bra vind och vi seglade en bana på 15 distans på Kanan. Vi har återskänt det tidigare vandringspriset till Arcona klubben men vi fick det med oss hem igen. Robin och Marie seglade med oss. Robin fick styra då hans avskalade finger inte tillät några tyngre sysslor (det är dumt att ha fingrarna i ankarkättingen).

IMG_4489
André vann pinninsamlingen.

Olle på Daisy hade den stora äran att ordna tipspromenad. Det blev en lite annorlunda tipspromenad som alla trodde vi skulle gå. Istället gick det ut på att samla så många pinnar som möjligt. Fånga in ryggradslösa djur (de släpptes ut sedan), samla så många olika blommor som möjligt och att samla in så många olika blad som möjligt.

Därefter var det en ny gren för mig och det var att spruta tomatpure så långt som möjligt. Blev en geggig historia. Man skulle kunna tro att det vilt till när man såg vissa ben.

Robin skall snart hoppa på puretuben.
Robin skall snart hoppa på puretuben.

Under midsommar har vi alltid på landet kast med ägg. Vi kollade tekniken på de övriga och insåg att de inte har någon koll på denna gren. Jag och Jackline backade långt direkt och vann överlägset med 17,78 meter. Tvåan var på 14 meter. Det är bra att träna ibland.

IMG_4484
Eventansvariga Britt Marie är djupt koncentrerad.

Norrviken är ett fantastisk liten pärla på Runmarö som drivs av Svenska kryssarklubben. De har ställt upp en bastu på en flotte som vi idag har provat. Mycket mysigt i det fina vädret. Det var skönt att vara kvar där idag tillsammans med André, Britt Marie och Axel.

 

 

 

Vilken augusti vi har, ännu en fantastisk helg!

DSC_0147
Däcksvy

I helgen hade vi finbesök av Philip och Anna. Vi seglade ut på lördagen vid 10.45 i mycket fint väder men väldigt lite vind. Vi kryssade mot Möja och ankrade upp i en liten fin vik där vi tog en liten lunch. Efter lunchen hade det börjat blåsa lite. Kryssen fortsatte ner via Bockösundet. Vi svajade vid Kolkböte viken där vi nästa var ensamma, helt otroligt då det var massa båtar ute.

Jollen pumpades upp och jag och Philip tog en tur på ön. Efter turen blev det lite SOS och en mycket god middag. Söndagen seglade vi hem ganska tidigt då Philip skulle med ett plan till Chile på eftermiddagen.

DSC_0131Philip i Ellens sittbrunn.

DSC_0132Anna äter äpple!

Fantastik trevlig OSK träff i helgen!

DSC_0119
Christer och Annikas brygga rymmer minst 20 båtar!

I helgen har vi haft förmånen att vara hemma hos Christer och Annika och haft Oceanseglarnas sensommarträff. De är så generösa att de ställer upp med sitt fina hus och allt jobb som de lägger ner med mat etc. Det är så kul att träffa likasinnade som har eller skall ge sig i väg på sina drömmars resa.

Det är ett väldigt spring mellan båtarna och mycket snack om hur man si eller så. Lite meckande blir det också. Vi hade även i år ett fantastiskt väder vilket gör kalaset lite bättre.

Idag seglade vi mot vår hemmahamn men vi gick in i en liten fin vik och svajade och badade. Vilken helg det varit. I fredags körde vi lite skaldjursplatå i Lådna viken.

Solnedgång i Lådna
Solnedgång i Lådna
Lite vind men det går framåt!
Lite vind men det går framåt!

En otroligt kul helg med gänget!

Jackie i solnedgång

 

Nu kan man säga att semestern är slut på riktigt för denna gång. Trots att vi hunnit jobba en vecka så har båten varit kvar på semester i Kalmar. I fredags så flög vi ner till Kalmar för att segla hem. Prognoserna som varit för veckan har verkligen sett positiva ut men ju närmare vi kom så började det komma lite orosmoln.

Lasse och Molle meckade lite medans jag gick till Baltic, Watski butiken i Kalmar som jag måste höja till skyarna. De har varit helt otroligt duktiga och proffsiga som hjälpte till att laga elverket och fixa fram delar som inte fanns i Sverige enligt leverantören. Så det var bara att gå och betala. Jackline gick och handlade med Hans och vi kom iväg vid 17.38.

DSC_0013
Två pojkar som gillar att segla. Hans till vänster och Molle till höger.
DSC_0014
Lasse spanar in Spinnacker och Storen.
DSC_0036
Kolla in en bro, kanske en bro whiskey skulle vara på plats!

Vi hade en helt otrolig fin segling upp genom Kalmar sund med spinnacker. Nästan helt ensamma på fjärden. Basdunket hördes på lång väg från Borgholm, undra vem som spelade där! Vinden höll i sig till halv 4 på morgonen då vi fick stötta med Yalle ett par timmar. Vinden kom tillbaka med ett vindvrid så nu var det dags för Code 0. Rullade på bra och när vi kom i höjd med Nåttarö kom nästa vrid mot NO och det började regna. Vi beslutade oss för att gå in på Utö för de hade lovat mycket regn. Vi hann knappt lägga till så började det regna på tvären och blåsa rejält. Vi bastade och åt en god pasta med köttfärssås med lite Ripasso som toppning. 160 Nm på 24 timmar då somnar man sött.

DSC_0048
Det började regna småspik på lördag eftermiddag.

På söndagen var det återigen sydliga vindar och jättedimma så lite radarnavigering kan inte skada. Vi släppte av Molle, Lasse och Hans i Småängsviken. Jag och Jackie seglade vidare mot Ljusterö där vi blev hämtade av Elin. Vi hann också städa ordentligt och jag meckade igång Watermakern som jag fått reservdelar till. Skönt att den kom igång i alla fall sista dagen av semestern:)

 

Mitt på havet och mitt i natten!

IMG_4950

Det går som bara den med Spinnakern satt mitt i natten. Skall prova att lägga ut ett blogginlg via SSB radion och Pactor modemet. Det blir inga bilder, de får komma sedan. Det blir väl ungefär som rapporterna kommer se ut när vi seglar på Atlanten.

Atlantgänget är på G, Kalmar – Ljusterö nonstop.

DSC_0008
Gruppbild med Atlantgänget

Nu är vi äntligen på väg. Har gått smidigt att ta sig ner. Lite småmeck och handling innan vi kom iväg kl 17,38. Vi har vinden rätt i rumpan så nu förbereder vi för Spinnaker. Kommer nog bli en härlig segling med mycket av allt.

IMG_4950
Blå Jungfrun med spinnaker.

DSC_0005

 

Tillbaka till Sverige och Kalmar!

Sanddynorna i Leba
Sanddynorna i Leba

Efter en del funderande och studerande av Gribfiler så beslutade vi oss för att lämna eskadern för denna gång. Vi såg en bra lucka att segla från Leba till Kalmar. Think Twice och Glittra fortsätter vidare till Gdansk. De stack på fredag morgon redan vid 7 tiden. Tror de hade ungefär 70Nm till Gdansk.

Själva tog vi det lugnt för att sedan sticka vid 10.30 tiden. Vi skulle enligt plan ha en streckbog till och med lite kryss vilket stämde bra. Därefter kom vindvridet vi väntat på och kunde segla med vinden med bra fart till Kalmar. Nu kommer vi ligga i Kalmar i veckan för att med grabbarna segla upp nästa fredag till hemmahamnen. Det blir en lugn Lördag, Lite sega i och med att vi kom in i morse vid 6.15.


 

En skön dag i Leba!

Vi bestämde oss igår för att ligga kvar i Leba idag. Det gör även Think Twice och Glittra. Christina blev magsjuk igår så hon tappade alla krafter.

Vi kommer imorgon förhoppningsvis få bra väder för översegling från Leba i Polen till Kalmar i Sverige. Det har blåst ganska ordentligt de senaste dagarna så sjön har varit ganska krabb. Inte blir det bättre av att hela kusten bara är 12 meter djup. Det kommer vara lite emot till att börja med men sedan vrider det över mot syd om jag tolkar Grib filerna rätt.

Jag och Jackie har promenerat in till staden idag. En ganske stor stad men mycket krimskrams och stånd. Det som är kul att se är att det finns en riktigt fiskerinäring här med små hederliga fiskebåtar som är ute varje dag och där de står och röker färsk fisk. Vi åt en flundra (rökt) till lunch med en god öl.

Jag undrar varför inte vi i Sverige kan ha sådana grönsaker de har här. Färskt stort och väldigt gott. Är det för att alla livsmedel är kartellbildat med våra stora drakar ICA och COOP etc. Det är i alla fall väldigt roligt att köpa dessa färska stora grönsaker. I kväll blir det sista SOS för våran del på Ellen. Glittra och Think Twice fortsätter mot Gdansk. Synd att man inte har mer semester!.

IMG_4381
Jackie har köpt ett kilo hallon
IMG_4384
Rökt flundra med en god öl
IMG_4386
Kul boende i gamla järnvägsvagnar

Alla bra hamnar har priatskepp, frågan är bara hur många…

Man kan skoja om mycket men jag måste säga att Polen är helt fantastiskt. Billigt och trevliga människor.  Det är dock inte alltid man förstår varandra. Det som är konstigt är att det inte är fler turister här som har förmodligen världens största plaja. Det är nästan inga från utlandet här, bara polacker, några seglande tyskar och en enstaka dansk och svensk.

Bara sandstrand så långt ögat kan nå. Att Polackerna åker hit och har kul kan man förstå för finare går det inte att få. Alla har dock som skydd för att inte sanden skall blåsa in i näsan och örat.

Vi har nu seglat via Swinoujice till Kolberg till Utska som var en fantastiks fin stad men lite gubbig i hamnen då hela Östersjön låg på. Idag har vi seglat till Leba som har en av de finaste sanddynerna som kan uppnås. De syns jättelångt från havet. Vi väntar nu på bra väder för att segla tillbaka till Kalmar. Få se när det blir…

 

Glittra framför Think Twice
Glittra framför Think Twice
DSC_0245
Hade lite sellis itag med en Dufour 40e, men de gick till Leba och vi till Uskta.