Tips till alla OSK:are, Reeds och sjökort har fel!

DSC_0462
Vlieland består av en stor sand ö. Jättefina sandstränder och sanddynor.

Från vår seglats från Borkum söderöver hade vi bestämt oss för att ta oss till Terschelling. Förutom att vinden tog slut helt och Yanmar fick jobba börja vi kolla lite mer noggrant. För i Reeds så ser det helt ok ut att gå in där även med Ellen som sticker 2,35 men så började vi zooma in på sjökorten och då finner vi att det inte är mer än 1 meter vi lågvatten. Snabbt börjar alternativen dyka upp. Skulle vi våga gå till Vlieland? I Reeds står det att det är bara 2 meter där. Kom ihåg att vi diskuterade det på avseglargruppen för Vlieland ligger bättre till.

När  vi zoomar in på sjökortet så ser det ut att vara okej inne i hamnen men det är en klack på en meter innan. Har de en cementsula som man måste över? Vi gick in på deras hemsida och där säger de att djupet är 3,90 NAP. Vad fan är nu det, men vi har hört talas om det. Börjar att slå i Yachtmasterböckerna men finner inget. Jag ringer till hamnen och frågar. Hamnvakten säger att det är lugnt men en fördel är att komma två timmar innan lågvatten eller två timmar efter.

DSC_0466
Hollands sjöscouter är ute med massa segelfartyg
DSC_0468
Puh, vi är inne.

Infarten var väldigt virvlig och båten for åt alla håll. Skulle det vara en klack eller inte? Vi kom två timmar innan lågvattnet och man var tvungen att hålla fart in i hålet. Hamnen måste nästan vara omgjord för vi hade 3,5 meter hela vägen in genom inloppet. Det finns ingen klack och hamnen är djup. När lågvattnet kommer så är djupet 2,5 till 2,6 meter. Jättefina bryggor och ett alldeles nytt hus med tvätt, duschar och en superfin resturang där vi åt fisk alla fyra.

DSC_0472
Fina gamla skepp
DSC_0477
Roligt att de kan fälla upp peken.

Så alla OSK:are. Denna hamn kan rekomenderas. Nu går vi in mot IJsselmeer för att ta oss mot Amsterdam.

3 kommentarer

  1. WoW vad ni har kommit lång sedan ni kastade loss för 10 dagar sedan, hur ånga sjömil har det blivit? Hoppas ni njuter och har det gott – I Sverige har vi härligt sommarväder, och det får gärna vara så tills vi återvänder till båten. Fair Winds!

    1. Har inte räknat riktigt, men med tanke på all kryss vi haft så blir det mycket! Här är det kuling och skitväder. Vi är på innanvatten nu. Ska AIS en lagad i morgon!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.