Mot Gomera igen!

Nu är vi på väg mot La Gomera igen. Vi avgick vid sjutiden innan solen gått upp. Det började bra med att vi tog upp den största tonfisken hittills. Kanske är det någon hugad på La Gomera som är sugen på fisk ikväll.

Fin morgon
Hans kämpar med fisken.
Tungt på kroken idag.
Den gick djupt ner.
Lite vodka är bra.

Ny vandringsdag på La Palma

I går kväll kom vi hem strax efter sex och efter det blev det vin och kex på Think Twice med alla svenskar som ligger i hamnen. Totalt var vi 14 personer som kom dit. Tack Björn och Gertrud

I morse så sprang grabbarna först en liten runda medans jag hade sovmorgon. Efter det blev det en god frukost så satte vi oss i bilen och åkte till Nordöstra hörnet av ön och till vattenfallen med alla vandringsleder. Hela ön är ett mecka för tracking för den som är hugad. Hela ön är gjord av vandringsleder.

På väg till vattenfallet.
Väldigt vackert och otroligt vad dagg kan göra för att göra ön så grön.
Hela besättningen samlad
Bra tryck i vattnet.
Det blev väldigt fuktigt nere i skrevan.
Roliga bilder i motljuset.

Efter vi besökt vattenfallet så gick en led upp som gick upp fem kilometer rakt upp i en djungelliknande skog.

Väldigt vacker i skogen.
Stor höjdskillnad vid promenaden.
Fotat rakt ovanifrån på utkiksplatsen,, det är träd man ser rakt ner.
Smal spång för att ta sig upp
Hit men inte längre.

I morgon skall vi lämna tillbaka bilen. Hasse åker i  imorgon bitti till Santa Cruz och tar bussen tillbaka. Vi andra kör väl lite mecka med båten. När Hans kommer tillbaka skall vi klättra upp för något berg. Vi kommer checka ut i morgon och segla iväg på tisdag morgon mot La Gomera igen. Nu börjar vi dra oss mot Gran Canaria för att vara i Las Palmas på söndag eftermiddag. Då börjar förberedelserna inför seglingen över Atlanten.

La Palma, ön längst västerut.

När vi lämnat Anders så seglade vi direkt till La Palma och till huvudstaden som heter Santa Cruz. Första dygnet gick bra att ligga i hamnen men dag två gungade det alldeles förfärligt. Vi träffade en fransman som legat här ett tag och förra veckan hade han ramlat ur sängen för det gungade så förfärligt. Hamnen kan inte rekommenderas förrän i december då slussarna skall vara klara. De höll på att bygga på dem nu och när det är klart så blir det nog bra. Staden i sig är väldigt fin och vi gick på Sjöfartsmuseet.

Molle skulle flyga till La Palma och vi ville flytta oss därifrån till Marina Tazacorte som ligger på västsidan. Hasse hyrde en bil och väntade in Molle och jag, Jackie och Lasse seglade runt båten. Det blåste bra och vi fick en fin segling. Igår åkte vi runt upp till högsta toppen och vandrade lite. Det ligger på 2130 meters höjd så det var en riktig serpentinväg upp. Bilen fick jobba hårt uppför.

Högsta punkten på La Palma

 

Jackie på promenad med utsikt i kratern. Bilden tagen med drönaren.
Liten vattenpaus och lite nötter.
Inte mycket till räcken här inte.
Det är väldigt brant ner i kratern.
Fantastisk utsikt
Påminner lite om kinesiska muren fast att muren fattas.
Astronomicentrum där det högra är ett nordiskt center.

La Palma är tydligen det optimala stället för att se på stjärnor. Finns inget ljus som stör när man skall kolla. Passe, det kanske är ett ställe för dig. Jätteanläggningar längs bergsluttningen upp mot högsta toppen. Man undrar hur de fått upp allt byggmaterial hit med tanke på hur vägarna ser ut.

Jackie kollar vandringslederna.

I och med att jag har haft lite ont i halsen så beslutade vi att alla utom jag skulle vandra till ett ställe dit man kom med bil. Jag körde och alla andra klättrade för det var tydligen lite mer än en vandringsled.

Jag, Lasse och Molle.
Området är gigantiskt stort.
Rakt ner mot oändligheten.

 

La Gomera, vilken ö!

Nu var det ett tags sedan jag skrev något och kommentarerna haglar att man vill ha mer, och det glädjer mig såklart. Efter vi sett alla valar så kom vi till La Gomera och som vid hamnen innan så tar vi upp en tonfisk såklart. Det blir den sjunde för oss. Som vanligt en fin grillning. Efter vi lagt till tog vi en tur på stan och fick varsin fin Sangria.

Mycket bra Sangria

Vi fick sällskap med Engla över till La Gomera. Vi tränade lite kryss igen vilket var kul. Fin balans i båten och vi gick både högt och fort. Kes ville gärna inte prata om fart men han har ett hemligt vapen, undrar när vi kan avväpna honom och Anne.

Trevligt med Engla som grannar. En Swan 42.

Vi hyrde en bil på ön för att åka runt. Det är en mycket fin ö som är lite grönare än de andra men grönast är La Palma, mer om det kommer i morgon.

En av våra mål var att komma upp till urskogen som är som en djungel högst upp. Däruppe är det nästan alltid moln och det är fuktigt så det växer mycket, riktigt häftigt och trolskt.

På vägen upp stannade vi vid en källa där man skall man dricka från en kärleksbrunn. Viktigt är att udda är för män och jämna för kvinnor. Vi sparade två flaskor så får vi se vad som händer.

Kärlekskällan.

 

Kort från urskogen innan vi gick från drönaren.
På väg in i skogen, som ni ser så var det svalt där uppe.
Man ser inte mycket med så mycket moln.
Magiskt fint ljus!

Det växte mycket mossa på stammarna där uppe och det var riktigt snårigt.

Vi åt lunch nere i Valle Gran Rey som syns längst ner. Det är verkligen serpentinvägar ner dit. Här var jag förut när jag tog mitt fartyg 8 bevis på fartyget Älvan.

Valle gran rey.
På vägen ner så ser man gamla odlingsterrasser, undra hur många som ramlat ner.
Vissa delar ser nästan ut som Gran Canyon inbillar man sig som inte varit där.
På väg ner mot marinan i San Sebastian.

På det hela var vi här i tre nätter och det var helt fantastiskt, hit blir nog en tur till. Anders skall flyga hem på onsdag så vi seglade över på måndagen för att spela lite golf på tisdagen och så åkte Anders hem på onsdag morgon. Och på fredag kommer Molle och då blir vi fulltaliga.

Valar i massor!

Det vi hoppades på var att få se valar när vi går mellan La Gomera och Teneriffa, men att vi skulle få se så många och på så nära håll hade man inte trott. Det var säkert ca 10 stycken olika valar. Runt fem stycken var bara en meter från båten och de simmade under oss. Vilken otrolig upplevelse. Valsorten är troligtvis Short-finned Pilot Whales som skall finnas här. Här kommer iaf lite bilder.

Moby Dick är i farten.
De kommer närmare och närmare
Vi såg nog val igår med men fattade inte då att det var det.
Det sprutar på bra från dem.
Nu är det nära
Bara en meter ifrån
Och så simmar vi under båten.
Hejdå och på återseende.

Nytt besök på båten!

Härom dagen fick vi besök av Anders Söderberg på båten. Han flög till Teneriffa och hämtades upp i Santa Cruz. Det blev ett dygn i huvudstaden. Kul att träffa Think Twice och Engla. Vi hade lite SOS i Think Twice och efter middag gick vi alla till en bar och snackade.

Anders på besök på Ellen

Igår gick vi från Santa Cruz tillsammans med Engla. Måste ju mäta våra krafter för vi är ju utmanade av Engla över Atlanten. Vindarna var jättekonstiga men en fin segling på 40 NM till Södra Teneriffa. Hamnen vi gick till heter San Miguel de Abona. Hamnen var väldigt full så vi fick ligga utanför en katamaran, men det gick det med.

På väg att lämna Santa Cruz
Hans ser till att hålla Engla på avstånd.

När vi rundade södra hörnet på Teneriffa så fick vi en ganska stor Borito som nog var den största. Vi ropade upp Engla på VHF:en och bjöd dem på middag. Kes och Anne var snabba att tacka ja, så det blev grillfest på Ellen.


Lasse håller Boriton i järngrepp
Middag för sju. Räckte mycket bra och det blev grillade kotletter.

 

Idag blåser det inte mycket men vi är på väg mot San Sebastian på La Comera. Mellan  La Gomera och Teneriffa finns chans att se val, så vi får se om vi ser något.

Dagsutflykt till Fuerteventura och Isla de Lobos

Idag tog vi båten tvärs över sundet från Lanzarote till Fuerteventura och ön Isla de Lobos. Vi fick tipset från en Norrman som legat här ett längre tag. Det var helt klart värt trots att de gick höga dyningar så låg man riktigt bra där. Vi tog #Tacacaten till den lilla byn som fans där och de otroligt fina vikar som omgärdar byn. Jättebra snorklingsvatten.

Egenbadvik
Lite läskigt att gå in mellan brännande dyningar.
Väldigt lite folk här.
Detta är byn, kanske 5 hus eller liknande.
På väg i Tacacaten.
Klart vatten är det i alla fall. Man tror man går på grund
Badpojkarna.
Jackie tycker fiskarna blir för stora med Cyklop.
Fint väder och härliga vatten.
Mer fisk.

Nu är vi på väg tillbaka till Rubicon för att göra kväller och förbereda oss för seglingen till Teneriffa i morgon. Vi beräknar att vi är där på onsdag morgon, då även Anders Söderberg kommer på besök ett tag. Skall bli kul.

Turistande i Lanzarote!

I fredags så var vi riktiga turister på Lanzarote. Vi hyrde en Fiat 500 och åkte runt på ön. Vi började med att åka till nationalparken som var ett riktigt vulkanområde. Det heter Timanfaya. Där åkte man runt med buss uppe bland kratrarna. Strax under marken är det supervarmt. Känns nästan lite overkligt.

Ringlande vägar runt nationalparken.
En av många kratrar.
Det är allt från sten till mattor av lava. Är verkligen som ett månlandskap.
Från en källa som är 6 meter djup kommer det värme som är 300 grader varmt. Här grillar man kyckling.

Efter vi varit på nationalparken så åkte vi längst norrut och tittade på utsikten. Det var väldigt högt och med en mäktig utsikt. Isla Graciosa ser man bra härifrån och man ser ankringsviken där vi låg för ett par dagar sedan.

Isla Graciosa och ankringsviken.
Hela besättningen samlad (förutom Molle). Konstigt när man lånar ut kameran så blir benen kapade.

Efter besöket på norra delen så passade vi på att käka lunch på en liten lokal restaurang. Vi körde lite Tapas som vi brukar. Gott och prisvärt.

Lunchhaket

Sedan åkte vi ner till en grotta som heter Cueva de los Verdes. Det är en lavagrotta och är hela 7 km lång och mynnar ut under havet. Endast 1 km är öppen för att vandra i. Riktig turistfälla men ändå väldigt trevligt.

Tur att det är ljussatt annars hade det nog inte blivit några bilder.
Oändligt djup i grottan och man går på smala gångar.

Efter grottorna så skulle vi göra ett besök på en vingård. I och med att vi hade svårt att bestämma oss vart vi skulle åka så bestämdes att på den 4:e gården skall vi stanna och då blev det Bodega La Querencia. Inte någon höjdare men vi provade i alla fall. Det är mycket konstigt att de kan få druvor att växa i dessa klimat men de bygger upp som vallar av stenar som de skyddas och i små gropar.

Vinprovning på en liten Bodega.
Annorlunda sätt att odla vin på.

Som avslutning så kunde vi inte hålla oss från att åka lite gokart på Europas längsta bana. Kul inslag och det var ingen trängsel iaf.

Lasse hade snabbaste tiden med några hundradelar.

Igår så gick vi ner till sydspetsen och Playa Papagayo för att bada och snorkla lite. Väldigt klart vatten och mysigt på alla sätt. När vi kändes oss klara gick vi till Marina Rubicon.

Selfi under vatten
Jackie ville inte ta på sig cyklopet innan hon hittat någon gul bikini.
Ellen på svaj i bakgrunden.

 

Fina dagar på Graciosa, nu väntar Arrecife

Det har har varit sköna dagar på Isla Graciosa. Alla man pratat med tycker det är en pärla på jorden och det är bara att instämma. Skön stämning på ön mellan båtarna. Synd bara att det kommer in båtar med badande gäster men som tur är serveras lunch vid två och vid tre är de borta.

Vi gick in till lilla byn och käkade lunch igår. Det är som att komma till Mexico eller en cowboystad. Helt sjukt med sand på gatorna och vita hus. Väntar bara Clintan runt hörnet.

Är man ni Mexico eller?
Nathalie Norden är det ditt sommarhus?
Hamnen i huvudstaden.
Lunch med blötdjur och blå flaska vitvin
Huvudgatan i stan med resturangen vi var på.
Det är väldigt kargt på ön och ingenting växer här.
Ankringsviken från luften. Ellen ligger längst till höger.
Det var verkligen bra fäste i sanden. Vi hade även premiär för ankringsboj. Känndes seriöst.

Och en liten film också från drönaren. Börjar arta sig lite även om man har mycket kvar att lära sig.


 

Översegling till Canary Island och Isla Graciosa

I torsdag seglade vi från Lagos efter allt mecka med att få i ordning på alla delar som skulle komma till Watermaker. Den har nu funkat och det var pumpen som var kaputt. Vi har nog gjort ca 180 liter vatten på överfarten och det känns tryckt.

Vi har haft en otrolig bra segling över och strategin att gå SW mot Madeira var nog helt rätt. Vi hade bra vindar men vi visste också att på söndag skulle det ta slut. Det har sett ut som vinden är borta ett tag, men den kommer nog tillbaka.

White Pearl hängde med ett tag och vi hade radiokontakt nästan hela torsdagen.
Kapten är lite sammanbiten vid utfart från Lagos i lågvatten.

När vi lämnade Lagos visste vi att vi var tvungna att gå för motor i ett par timmar innan vi nåddes av vinden ute på Atlanten. Det tog ungefär 3,5 timme innan vi kunde hissa. Blåste lagom och vi hissade Code1. Mycket skön segling.

Code 1 segling när vi kommit ut en bit.
Mitt ute på havet fick vi besök av en pippi.

Mycket om denna översegling handlar om fisket. Det började med att Jackie fick upp en guldmakrill, iaf vad vi tror. Vi skulle nog behöva en fiskebok som beskriver fiskar i dessa vatten.

Jackie fångar sin guldmakrill och Lasse är där med Vodkan.
Så här såg den ut innan den fick vodka.
Jackie tycker man skall pussa alla fiskar man fångar. Det gjorde Simon som liten och det skall vi tydligen fortsätta med.
Nu är det min tur och det är något stort på kroken, tyvärr släppte denna best.

På söndagen när vinden försvunnit så var fisket på topp. Två tappade fiskar på morgonen men från lunch var det helt galet. Jag fick upp min första tonfisk och det blev en tonfisk lunch med sallad. Mycket gott.

Tonfisk, lagom för tre
Lasse är sugen på lunch. Vi festade på varsin Super Bock också.
Går inte av för hackor.
Sedan var det Lasses tur att ta upp en tonfisk igen. Samma storlek ungefär.
Lite ryckningar också. Ser ni havet ligger som en spegel.
Att hänga upp fenor betyder tur, vad vi hört.
Dags att byta land från Portugal till Spanien.

Klockan 02.20 kom vi fram till Isla Graciosa som är en ö utanför Lanzarotes Nordkust. Är ett naturreservat och det krävs tillstånd för att få ligga här. Det fick vi när vi seglade in och fick mobiltäckning. Det var helt galet med båtar när vi kom in här och man såg ingenting. Men det gick bra och vi tog varsin Whisky innan sängdags. Glada och upprymda över haft en sådan fantastisk översegling.

Vy från första etappen.

Vi hade lite sovmorgon i morse, vaknade tog ett morgondopp, skönt med 23 grader i vattnet. Vi städa sedan båten och gjorde den fin, samt blåste upp dingen. Motor startade så fint men dog sedan. Troligtvis är det tändspolen som gått sönder. Får ingen gnista. Men det går alltid att rå. Vi bestämde oss för att bestiga vulkanen precis ovanför ankringsplaten och det var en pärs. 266 meter nästan rakt upp.

Vi skall upp för vulkanen.
Det finns en annan ankringsvik också och även den är fin.
Anakarplatsen på nivå två
Högst uppe på vulkanen. På andra sidan ser man Lanzarote
En tokig fransman slänger sig ut för stupet.
Han kom ner iaf och vi såg honom gå med fallskärmen senare så allt har gått bra. Härlig vy iaf.
Vackert så det förslår men det växer inget här.
Riktigt brant var det. Jackie fick träna på slalomtaktiken här. Tyngden på dalskidan älskling.
Muttret har det bra.
Translate »
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com