Uppdraget utfört!

Igår när vi var runt och pratade med Kupra odlarna så fick vi ett uppdrag av de och det var att ladda deras telefoner. Det vi fick med oss till båten var fem telefoner. När de jobbar på odlingarna finns ingen el. Som tack för hjälpen fick vi fyra kokosnötter för att dricka och en klase med minibananer.

Hur man gröper ur kokosnöt

Idag så var det det dags att lämna tillbaka telefonerna. Det vi fick är en kurs hur man gör med kokosnötter av Patron själv.

Han beskrev hur de tog ur kokos genom att först klyva kokosnöten i hälften. Vända de uppochner så att ev saft torkar ur. Därefter så gröper de ur Kupran för att sedan torka det. Vi fick smaka i det olika stadierna.

Ola planterar kokosträd
Jenny planterar kokosträd

Efter det fick vi plantera varsin kokospalm i rad, Jenny fick två men hon höll i all kommunikation. Fick lära oss skillnad mellan manlig och kvinnlig kokospalm.

Jackie planterar kokosträd
Här står vi på rad vid våra plantager

Frågorna blev många så nu var det dags att visa hur man plockar ner en kokosnöt.

Det får bli till drinken

Vi fick också med oss hur man plockar ut ett kokosträds hjärta. Det var riktigt gott men det kändes för han tog ner en ung kokospalm. Supergott med vinäger och i sallad.

Här hugger han fram kokoshjärtat
Det smakar riktigt gått

Till sist fick vi smaka på fromage av kokos som är när kokosnöten börjar slå rötter och vattnet omvandlas till en typ gelé. Väldigt sött men man kan blanda upp med pannkakssmet och steka dessa.

Fromagen kommer i videon

Vidare så var vi och lämnade nästa två telefoner och även här blev det långa samtal. De var väldigt oroliga för vädret och att det skulle börja regna. Funkar inget vidare när man skall torka kokosnöt.

Glada att få mobilerna laddade

Kupra odlarna åker ut och skördar och de har nästan inget med sig men de är experter på naturen. Vi fick ett smakprov på en mussla som de tog upp ur havet. Det är som ett stort ostron men man måste skära bort analblåsa för de blir inget gott.

Här letas musslor i revet
Denna mussla delade vi på

Otroligt mycket vad vi fått lära oss idag. På eftermiddagen seglade vi tillbaka till byn och köpt bensin. Jenny åker hem till Sverige för att gratta sin mamma och vi kommer segla ut ut passet i morgon eftermiddag för att nattsegla ner till Tahanea som är ca 80 NM. Problemet är att vi kommer inte kunna gå in i passet förrän kl 10 på förmiddagen så vi får inte segla så fort.

Ube var glad för att vi sa hej då

Det kommer en film om allt om kokosnötter och Kupra odling.

Det kommer mera….

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.