Summering 2022

Usch och fy vad dåliga vi varit på att uppdatera vår blogg. Här kommer i alla fall en summering av sommarseglingen förra året. Vi började vår semester den 8 juli och tog oss ut till Björkskär där allt började. Vi träffad Lasse och Helene med sin Ella (Omega 42). Hade en trevlig grillafton.

Vår sommarrutt 2022
På väg över till Fårö

Morgonen efter så satte vi segel mot Fårö och till Lauterhorn. En superfin segling med bra tempo hela vägen. Som vanligt i Lauterhorn så kan folk inte lägga till. Småbåtar som ligger längst ut och som tar platser där vi som sticker djupare behöver ligga. Efter en del omflyttning av båtar så är vi ändå på plats. Det skall blåsa upp så många är lite nervösa. Vi ligger bägge väldigt bra och en kommiframmare bjuds.

En Apperol

Dagen efter så seglar vi ner till Fårö marina. Inte så långt men ändå bra plats när blåsten skall komma men därinne märkte vi inget. Det är första gången för oss som vi skall segla på ostsidan av Gotland. Visst har jag seglat på ostsidan förut men då är det Gotland Runt och då stannar man ingenstans.

Efter Fåröhamn så seglade vi in till Valleviken. Vi tänkte lägga oss längs med men hamnkaptenen kom och frågade om det var vi som bokat och det var det inte. Senare kom det tre stora 80 fots motorbåtar in så vi fick ligga vid boj. De är inte riktigt avsedda för vår storlek på båt då bojen är mitt på sittbrunnen. Vi ligger kvar här i Valleviken i två dagar. Vi stämde av med de tre stora motorbåtarna om vi hade liknande planer, vilket vi inte hade. För annars hade det nog blivit problem.

Smöjen blev vår nästa anhalt men bara över lunchen och bad i kalkbrotten. Superfint vatten och verkligen häftigt, dock är piren ganska så sliten och jag vet inte om det är en bra natthamn. Efter vi varit där under dagen så seglar vi ner till Slite. Många säger att Slite inte är något men det håller jag inte med om. Visst, stora Cementa ligger där men hamnen är helt okej.

En av brotten som man kan bada i (Smöjen)
En av kalkbrotten i Smöjen
Kajen på Smöjen

Om man nu är på ett sådant ställe som Slite så då passar vi på att göra ett studiebesök på den omtalade fabriken. De har en rundvisning som vi hänger på. Verkligen superintressant och ni som inte gjort det kan vi verkligen rekommendera er att göra det. All skyddsutrustning skall på.

Utrustade för en rundvisning på Cementa
Gruvtagen i närheten av fabriken
Fin utsikt från Cementafabriken mot hamnen

Efter Slite så bär det av med en fin segling med bra vind till Herrvik. Vi fick inte plats i inre delen av hamnen men det var helt okej på den yttre delen. Här ansluter också Hans som ensamseglat med sin Solei (Swede Star 37). Vi får också besök av Stefan och Mårten som kommer med bil och hälsar på. Det blev en drink vid resturangen där. Dagen efter så cyklar vi till Katthammarsvik och handlar grönsaker i en lada. Vilka grönsaker alltså, helt magiskt.

Ella i full fräs mot Herrvik
Herrviks hamn

Närshamn blir vår nästa anhalt. En bra hamn som ser ut som en övergiven fiskehamn. Ligger längs stora kajen och det är skyddat och bra här. Vi tar en långpromenad till Närshamns fyr. Ett väldigt fint landskap med härligt ljus. Känns som man skulle kunna vara på någon stepp i Kenya eller något. Supercoolt.

Ljunggarn hamn

Vi har en önskan och det är att segla till Ljungarn för att gå på Bruna dörren. Bruna dörren är ett coolt hippie ställe med väldigt bra mat. Vi får en magisk kväll med mycket ljug och livemusik. Visste nästan inte att sådana ställen finns. Hamnen i Ljungarn är inte djup och inte så skyddad. Tur att det är lugnt väder i alla fall. Hasse fick lägga sig längst in och vi fick ligga utanpå Hasse då djupet inte räckte till för oss att ligga längst med kajen. Här behövs en uppfräschning. Den vanlig gästhamnen är alldeles för grund för oss.

Bruna dörren
Bruna dörren

Efter Ljungarn seglar vi ner till Vänburgs nya hamn. Det är en utgrävd hamn och är byggt som ett kors. Riktigt fint och en djup hamn. Hade ingen aning om att den fanns. Här ligger man skyddat om man lägger sig på rätt sida.

Rauk

Efter Vänburgs hamn så får vi kryssa ut på havet för att ta oss runt Hoburgen. Det är som vanligt när man skall runt Hoburgen, ganska stökigt och krabb sjö. Det är alltid skönt att få släppa ut på seglen när man kommit förbi allt. Nu väntar Burgsvik. För er som följer Så mycket bättre så är det här som Grå Gåsen ligger och där man har inspelningarna av programmet. Burgsvik har blivit utbyggd och det är en fin hamn. Stor aktivitet med många som badar och har det bra. Vädret är på topp och det är nästan 24 grader i vattnet. Kan det bli bättre. Här är vi i tre dagar. Lasse och Helene beger sig hemåt efter två dagar då deras semester skall avfiras i slutet på Kullskär. Vi är ute och käkar nere i hamnen och jag och Jackline tar en promenad till Grå Gåsen för att äta lunch.

Grå Gåsen

Från Burgsvik får vi en härlig segling med Code1 över till Byxelkrok på Öland. Vädret är helt magiskt och i hamnen är det knökfullt. Vi fick ligga på nocken på ena fiskebryggan. Vad med stora motorbåtar det har blivit. Man tycker det borde bli avskräckta av disel priserna men ack så är det inte.

Härlig segling över till Byxelkrok

Byxelkorok har verkligen vuxit, det är mycket krimskarms och många resturanger. Efter Byxelkrok seglade vi över till fastlandet och till Stora Kärringskär där vi hittade en ensam svajvik. Väldigt lugnt och fint för att sedan segla upp till Västervik. I Västervik hade vi bokat på de nya bryggorna vid Hotell Slottsholmen. Det är betydligt närmare in till stan därifrån jämfört med de vanliga gästplatserna. Vi firade min födelsedag genom att äta en avsmakningsmeny på Smugglaren vilket troligtvis är Västerviks bästa ställe. Fantastisk trevligt var också att Hasse och Fredrik hängde med.

Fin solnedgång i Byxelkork

Nästa anhalt var Harstena som vi svajade inne i den fina fladen som finns där. Här träffade vi familjen Jonas och Sanna Edholm med båten Liv (Arcona 400) som var tillbaka från sin segling i Karibien och som började närma sig sin hemmahamn.

Solei på väg från Västervik
Liv som är på väg hem från Karibien

Arkösund blev nästa anhalt där vi varit några gånger. Mycket folk och troligtvis skärgårdens dyraste affär ligger där men man måste kompletera lite så det får gå. Efter Arkösund så kryssar vi upp mot Jacklines favorit Ringsön där vi svajar som vanligt. Nynäshamn blir nästa stopp för att bunkra lite. Semestern börjar närma sig sitt slut men vi seglar upp till Grönskärsflade för att möta upp Conny och Carina på Ultimo (Amel 54). Vi ligger utan på deras båt och använder deras ankare. Blir en härlig grillmiddag tillsammans. Dagen efter så seglar upp till Kullskär för att äta en sillunch på bryggan med Lasse och Helene. Supermysigt! Efter lunchen seglar vi upp till Harö. Där har jag inte varit på många år men det har blivit fint där. Vi bestämmer oss för att äta en pizza på resturangen tillsammans med Ultimo. Det måste vara Sveriges dyraste pizza. När vi skulle betala så sa jag att det måste vara fel nota men icke. 350 kronor för en pizza. Rekommenderas ej!

Conny och Jackline i Grönskärsviken

Vi seglar runt hörnet och lägger oss på svaj och då kommer Think tree med Björn och Gertrud. De har två stödhjul på sin båt. Björn är jätteschysst med att hjälpa till att få ordning på vår topplanterna. Han är däruppe länge och väl. Stort tack Björn.

Björn i masten under lång tid
Bjön och Nella i Ellens sittbrunn

Semestern börjar ta mot sitt slut och vi avslutar semestern på vår klubbholme Sandön innan vi återvänder hem till Hundudden.

Xander gillar att ligga på svaj och ha koll över viken

Lovar att uppdatera lite mindre men oftare i år.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.