Nu har vi gjort Nederländernas kanaler från A-dam- Stellendam

DSC_0631
En av de första slussarna efter Amsterdam.

Nu har vi avverkat kanalerna mellan Amsterdam till Rotterdam. Vi stannade dock inte i Rotterdam utan fortsatte söderut för att komma lite längre ner och slippa all trafik ut från Rotterdam.

Det har varit en helt fantastisk upplevelse när man åker med båt högre än vad husen är. Vi gick inte den nattliga turen utan gick längre ut och gick via ett antal sjöar och genom Haarlem. Riktigt fint måste jag säga. Ett problem vi stött på är att Visa inte funkar alls i Europa (Tyskland och Nederländerna) och inte knappt MasterCard. Det som gäller här nere är Maestro, vilket känns konstigt då det i Sverige är mer ett ungdomskort. För att passera Haarlem så måste man betala med Maestro. Vi låtsades betala och hängde med Spirit en HR 39:a som betalade.

DSC_0648
Väderkvarn i Haarlem

Vi hade lite missflyt med en bro som vi inte hade koll på att det öppnade först kl 13. Därefter var det simtävling så vi fick inte gå vidare… inte lätt när man inte kan Nederländska och de vägrar skriva info på Engelska. Vi fick mycket hjälp av Stinger som hjälpte oss med anrop etc.

DSC_0667
Kö mellan broöppningarna i Haarlem. Killarna i fram är nyfikna…

I och med simtävlingarna som samlades det upp massa med båtar som skulle samsas med broöppningar. Jag vet faktiskt inte hur många broar vi passerat.

DSC_0671
Många bor i sina husbåtar längs kanalerna. En del superfina och en del som behöver en del kärlek.
DSC_0675
Fina hus med massa olika arkitektur.
DSC_0633
Radhus med din egna båtplats på framsidan. Varför har vi inte sådant i Stockholm?
DSC_0746
Eller varför inte en terassvåning. Nästan alla har väldigt gröna fingrar.
DSC_0744
Runt Ringvaart så åker man över husen. Väldigt märkligt

I och med att vi blivit så försenade med första bron så kom vi inte så långt. Vi övernattade vi Jachthaven Braassemer vi sjön Braassemern. Hamnvakten kom och hälsade oss välkomna med en glasburk med inlagt gurka. Hon var så glad att få gäster från Sverige och vi hann och prata en del med Stinger som övernattade på andra sidan bryggan. Vi fortsatte på morgonen vid 9 tiden för att gå mot Rotterdam. Vi har haft mer flyt med broar och slussar idag än igår, bortsett från sista bron då vi inte han med en transportbåt så de stängde bron framför oss. Fick vänta en timme innan den gick upp. Vi tyckte att Rotterdam inte var något utan vi fortsatte ner vi kanalerna till Spardamm.

DSC_0749
Roliga broar när man. lyfter hela alltet. Man ropar upp på VHF och talar om hur högt man vill ha den. Max var 34 meter
DSC_0686
Lasse med kofta, den åkte av och på för ibland var det jättevarmt och ibland kallt.
DSC_0684
Vad kommer bakom nästa krök?
DSC_0772
Jackies egna färja.

I morgon tänkte vi sticka vi 5 tiden för att få lite hjälp av tidvattnet men vi upptäckte att bron inte öppnar förrän 10. Konstigt att det inte står med i Reeds, där det står att det är öppet 24/7.

Vi räknar med att gå till södra Nederländerna eller till Frankrike innan vi tar över sundet mot England.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.