Biscaya avklarat och vårt första tonfisk fångad!

Nu har vi äntligen klarat av att korsa Biscaya! Ingen av oss har gjort det förut och det är en skräckblandad förtjusning att passera. Har aldrig varit med om att det kan vara så branta klippor mellan 4000 meter djupt till 150 meter på olika ställen. Förstår att det kan bli tuffa förhållanden här men vår egna väderroting funkade väldigt bra och den föll faktiskt in till hundra procent.

Vindstilla på Biscayan!

Det är med stor respekt man ger sig ut från La Rochelle, vår plan var att gå med strömmen ut för att få tillräckligt med djup när det är högvatten och bra driv med strömmen ut. Vi visste att det skulle bli kryss, men det har vi ju haft hela tiden så vad är skillnaden. Vi gick på en bog rakt västerut från La Rochelle i fyra timmar, sedan slog vi mot SW, men strömmar etc. tryckte oss mot  Bilbao. Men efter ett tag så lyfte vi. Enligt vår prognos skulle vinden vända på tisdagen mot NW vid 17 tiden. Med facit i hand så blev det så och vi kunde lyfta dit vi skulle.

Vi fick helt vindstilla på måndag natt vilket gjorde att Yalle fick jobba lite. Vid sju kom vinden åter och vi kunde   segla igen. Det var fullmåne så det var hyggligt ljust ute.

Fullmåne över Biscaya

 

Redan vid La Rochelle så hojta Lasse att han såg fisk som hoppade vi båten, fyra olika tonfisk som hoppade och det resulterade i att vi slängde ut draget! Slängde ut kroken så att säga!

I tisdags när Lasse skulle skota om storen tyckte han att det lät märkligt i bak från fiskespöt! Hjälp, napp vår första tonfisk. Jackline glömde att sakta ner och Lasse var helt fokus för att få upp fisken. Jag hade gått av mitt pass och fick springa upp för att hjälpa till. På med seglingshandskarna. Vi har glömt köpt huggkrok så jag fick ta med händerna.

Lasse fiskar upp en tonfisk!

Helt sjukt vad det blir blod när man tar ut en tonfisk. Tur att Lasse fick en flaska vodka att hälla i gälarna ( bara lite alltså). De dör då omedelbart. Tonfisken skall grillas som kotletter när vi kommer fram till A Couruna.

Blir lite städande efter rensning!

Seglingen har varit helt underbar med en skräckblandad förtjusning. Det är ett riktigt stort hav och inga båtar. Man är riktigt ensam.

Man kan fantisera mycket på havet men visst ser det ut som en hund!

Skönt att vara framme. Vi har flera båtar som skall med ARC som är svenskar och vi kommer nog följas vid en bit ned. Den andra Ellen (en Najad 460) och Salsa kommer gå vidare idag från A Couruna ner mot riorna i Spanien.

Det har gått bra för Jackelina över Biscayan, eller Pirajan som hon säger.

 

 

10 Comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.

Translate »
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com